Spożywanie śliwek kalifornijskich spowalnia utratę masy kostnej

Opublikowany

Wyniki najnowszych badań wskazują, że suszone śliwki mogą dostarczać korzyści daleko wykraczających poza udowodniony pozytywny wpływ na trawienie. Dzienna porcja 5-6 śliwek kalifornijskich może wspomóc zdrowie kości poprzez spowalnianie utraty masy kostnej. Według danych Międzynarodowej Fundacji Osteoporozy (IOF), obecnie w Polsce z osteoporozą zmaga się co piąta kobieta w wieku powyżej 50 lat, a łączna liczba osób cierpiących na tę chorobę stanowi ponad 3,2 mln osób.

Jak wynika z badań zaprezentowanych w Warszawie przez światowej sławy badacza, dra Bahrama H. Arjmandi z Uniwersytetu Stanowego Florydy, w ramach prewencji osteoporozy dużą rolę odgrywają odpowiednia dieta, aktywność fizyczna oraz unikanie spożywania alkoholu i papierosów. Choć najwięcej mówi się o korzystnym wpływie wapnia, to również inne substancje odżywcze, takie jak mangan, witamina K, magnez, cynk czy miedź, odgrywają rolę w utrzymaniu  zdrowia kości.

Proste wybory, duże korzyści

Wyniki badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych wskazują na związek pomiędzy spożywaniem śliwek suszonych a utrzymywaniem zdrowia kości.

- Dzięki licznym badaniom naukowym coraz więcej wiemy o osteoporozie oraz żywnościowych aspektach tej choroby. Dlatego warto sobie uzmysłowić, że dbanie o zdrowie kości to dziś przede wszystkich dokonywanie prostych, codziennych wyborów, takich jak podejmowanie wysiłku fizycznego czy włączanie do diety odpowiednich produktów. Dzięki badaniom naukowym wiemy, że zwyczajna, codzienna porcja 5-6 śliwek kalifornijskich może wspomóc zdrowie kości. Swe korzystne właściwości śliwki suszone zawdzięczają między innymi zawartym w nich substancjom -  witaminie K oraz manganowi – mówi dr Bahram H. Arjmandi, profesor Margaret A. Sitton w dziedzinie nauk o żywności oraz kultury fizycznej, badacz i autor ponad 250 recenzowanych publikacji w czasopismach naukowych, m.in. „British Journal of Nutrition”, „Clinical Nutrition” czy „Food Science and Nutrition”.

Starsze pokolenie w gipsie

Statystyki dotyczące liczby zachorowań na osteoporozę są alarmujące. W samej Unii Europejskiej cierpi na tę chorobę 22 mln kobiet i 5,6 mln mężczyzn, a w ciągu najbliższych 15 lat liczba złamań kości biodrowej ma wzrosnąć o 41 proc. wśród mężczyzn i 29 proc. u kobiet. Ryzyko zachowania na osteoporozę wzrasta z wiekiem, a wśród kobiet w szczególności w okresie pomenopauzalnym. Prognozy Międzynarodowej Fundacji Osteoporozy (IOF) wskazują, że w Polsce do 2050 roku aż 52 proc. społeczeństwa będzie w wieku starszym niż 50 lat. Osteoporoza będzie zatem stanowić rosnący problem zdrowotny i społeczny. Z badań IOF wynika, że koszt leczenia szpitalnego jednego złamania kości udowej w Polsce wynosi od 870 do 1,300 euro.

Wysiłek na rzecz zwiększania świadomości na temat tej jednostki chorobowej, bardziej efektywnych metod diagnozy i leczenia pacjentów od lat podejmuje Międzynarodowa Fundacja Osteoporozy (IOF). W dniach 11-13 września w Atenach pod auspicjami IOF odbędzie się  międzynarodowa konferencja organizacji pacjentów cierpiących na osteoporozę (IOF Worldwide Conference of Osteoporosis Patient Societies), podczas której wyniki badań nad aspektami żywnościowymi zdrowia kości zaprezentuje dr Bahram H. Arjmandi. California Prune Board wspiera Międzynarodową Fundację Osteoporozy w promocji zdrowia kości.

Sliwki_Kalifornijskie_Zywienie_i_Zdrowie.pdf

pdf | 283 KB

15_09_09_CPB_Zdrowie_kosci_informacja_prasowa.docx

docx | 630 KB

california_prunes.jpg

Śliwki kalifornijskie – ważna nie tylko cena!

We wrześniu br. na zaproszenie California Prune Board, do Europy przyjechał wybitny amerykański badacz, dr Bahram H. Arjmandi z Florida State Univeristy. W czasie spotkania prasowego w Warszawie naukowiec podzielił się wynikami badań wskazując, że spożywanie śliwek kalifornijskich może mieć pozytywny wpływ na zdrowie kości.